Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης

Ιδιοκτήτης
Εκκλησία
Θέμα
Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, Ο Συγγραφευς της Κλίμακος
Διαστάσεις
30x40 cm
Υλικό
Ξύλο - Ακρυλικό
Τόπος
Ιερά Μητροόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου
Χρονολογία
2015
Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναίτης, ο Συγγραφεύς  της Κλίμακος είναι το πρόσωπο, τη μνήμη του οποίου τιμά στις 30 Μαρτίου η Αγία μας Εκκλησία. Η εξέχουσα θέση που κατέχει ο συγκεκριμένος άγιος στην Ορθόδοξη παράδοση, ώθησε τους αγίους πατέρες μας να ορίσουν ως ημέρα τιμής και την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, ώστε, μέσα από τους λόγους και ιδίως μέσα από το παράδειγμά του, να ωφελούνται οι πιστοί και να καθοδηγούνται ορθά στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης, αφού ασκήτευσε στο όρος Σινά ή Σχολαστικός, όπως ονομαζόταν εξαιτίας της μεγάλης του μόρφωσης, είναι περισσότερο γνωστός ως Ιωάννης της Κλίμακος,  λόγω του ό,τι συνέγραψε το βιβλίο Κλίμαξ, ένα διαμάντι της ασκητικής πατερικής γραμματείας και ταυτόχρονα λογοτεχνικό αριστούργημα.
Ο Ιωάννης καταγόταν από πλούσια οικογένεια και έλαβε άρτια μόρφωση. Επιθυμώντας να αφιερωθεί στον Χριστό, μόνασε στο όρος Σινά και σύντομα αναδείχθηκε σε ηγούμενο της εκεί ονομαστής μονής. Προτίμησε, ωστόσο, την ησυχία και διέμεινε μέχρι το θάνατό του, το 650, στην ερημική τοποθεσία του Θολά. Το έργο Κλίμαξ αποτελεί απάντηση του συγγραφέα της προς το μαθητή του Ιωάννη, ηγούμενο της μονής Ραϊθού, ο οποίος είχε ζητήσει από τον πνευματικό του πατέρα συμβουλές για την πορεία του ίδιου αλλά και της αδελφότητάς της οποίας ηγείτο.
Το όλο έργο απαρτίζεται από τριάντα λόγους, οι οποίοι, ως πνευματικά σκαλοπάτια, οδηγούν από τη γη στον ουρανό. Ξεκινώντας από την αποταγή, δηλαδή την απόφαση εγκατάλειψης του κόσμου και αφιέρωσης στον Χριστό, ο ιερός συγγραφέας καταλήγει στην αγάπη, που όποιος την κατακτήσει έχει ήδη ενωθεί με το Θεό.
Η Κλίμαξ είναι ένα από τα πιο ψυχωφελή αναγνώσματα και για το λόγο αυτό έχει περιβληθεί με τόση εκτίμηση από την εκκλησία. Καθήκον όλων μας είναι να τη μελετούμε και κατά τα γραφόμενά της να πορευόμαστε.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Φωτογραφίες (1)
 

Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και συντήρηση τοιχογραφιών, ψηφιδωτών και εικόνων.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΥΚΟΥΔΗΣ

Τελευταία Ενημέρωση 

12 Φεβρουαρίου, 2018